Theory Into Practice vann priset Årets Nytänkare 2022
Guldhemmetgalan i Eric Ericsonhallen blev en kväll att minnas! Vi har tagit tempen på arkitekten Karin Kjellson som står bakom det vinnande bidraget Brf Villa Mälarhöjden i kategorin Årets Nytänkare 2022, för att höra mer om projektet och vad vinsten har betytt för dem.
Årets Nytänkare går till det projekt eller initiativ som vågar tänka nytt och som bidrar till en positiv förändring för bostadsbranschen. Det kan till exempel handla om att använda sig av en viss byggteknik, arkitektur, bostadsform, materialval eller skapa nya finansieringslösningar. Vinnaren utses av en jury, baserat på nomineringar som skickats in.
Brf Villa Mälarhöjdens koncept innebär att privatpersoner bygger för egen förvaltning och påminner om den ursprungliga bostadsrättsmodellen, med byggemenskap som grund. Bostadsrättsföreningen ligger en bit utanför Stockholm i villaområdet Mälarhöjden. Projektet är ett lysande exempel på effektiv mark- och resursanvändning, som visar på att det är möjligt att mångdubbla befolkningen på en vanlig villatomt och ge nytt liv åt den eftertraktade trädgårdsstaden.
Stort grattis! Hur reagerade ni när ni fick veta att ni var en av tre finalister?
– Sprudlande glädje. Det pirrade till i hjärtat lite som att få ett oväntat kärleksbrev.
Hur har ni firat vinsten?
– Vi skålade i bubbel och bjöd hela kontoret på tårta. Sedan kände jag mig inspirerad och skrev en debattartikel i DN. Hemma i bostadsrättsföreningen har vi inte hunnit fira ordentligt än, men vi har också hundraårsjubileum av gamla villan så det blir förhoppningsvis en riktigt stor trädgårdsfest.
Hur upplevde ni Hemnets bostadsgala?
– Det var glittrigt och högt i tak, en gala värd namnet! Det var en riktigt kul kväll och såklart blev det helt overkligt och fantastiskt när vi hörde motiveringen och förstod att vi hade vunnit Årets Nytänkare.
Hur kom ni på idén till projektet?
– Idén att bilda en byggemenskap (byggande förening) och skapa fler bostäder i en villaträdgård hade vi faktiskt i flera år. Men det dröjde innan vi hittade en lämplig tomt där det var juridiskt – och inte bara fysiskt – möjligt att genomföra trädgårdsdrömmen.
Karin fortsätter:
– Jag och min man, som också är medgrundare av Brf Villa Mälarhöjden, har tidigare bott i Norge. Där är det vanligare med små flerbostadshus i villaområden, vilket gör att exempelvis unga också kan bo med trädgård som många drömmer om. Eftersom jag själv är arkitekt har jag kunnat se den rumsliga och den sociala potentialen. För att det ska bli möjligt behövs fler trädgårdsbostäder i olika storlekar och upplåtelseformer, exempelvis små bostadsrätter som vi har byggt i Mälarhöjden i Stockholm.
Varför tror ni att juryn valde ut just er som vinnare?
– Jag tror att de uppskattade själva bostadsprojektet, men också den bakomliggande processen i att utforska och förbättra förutsättningarna för byggemenskaper i Sverige. Det gjorde vi bland annat i Divercity, ett flerårigt innovationsarbete tillsammans med många andra organisationer.
Karin avslutar:
– Det finns en stark kraft och potential i det idéburna byggandet som byggemenskaper är del av. Faktum är att bostadsrättsföreningar ursprungligen var just byggemenskaper, grupper av människor som bildade föreningar för att bygga goda och prisvärda bostäder. Senare har bostadsrätter kommersialiserats, vilket oftast ger höga insatser och lån i föreningarna.
Jag gissar att juryn, genom att uppmärksamma vårt projekt, också vill sätta en strålkastare på den större rörelse som vi är del av.
Vill du läsa mer om projektet? Gå in på theoryintopractice.se/brf-villa-mlarhjden