Guldhemmets priskategorier

Årets priskategorier kan delas upp i två delar – fastighetsmäklarpriser och bostadsutvecklarpriser. Det finns även prestationspriser för mäklare, där juryn utser vinnare baserat på Hemnets egen statistik.

Fastighets­mäklarpriser

I följande kategorier kan du nominera till:

 • Årets Mäklarassistent
  Boka tid med fotografer, förbereda kontraktsskrivningar, beställa planskisser… en mäklarassistents jobb tar aldrig slut. Personen vi letar efter i den här kategorin är spindeln i nätet som inte missar en enda detalj. Vi tror att Årets Mäklarassistent hela tiden ligger steget före, är lösningsfokuserad, flexibel och tar stort ansvar. Någon som helt enkelt får mäklaren att känna sig trygg, och är en bidragande faktor till såväl framgångsrika bostadsaffärer som nöjda kunder.
 • Årets Mäklarpersonlighet
  I den här kategorin letar vi efter duktiga fastighetsmäklare som är riktiga förebilder i branschen. Årets Mäklarpersonlighet kanske inte är den på kontoret som säljer mest och bäst. Men genom sin vinnande attityd, positiva energi och stora engagemang för sina kunder är hen en stolthet för sin firma och kollegorna.
 • Årets Stjärnskott
  Varje år tar runt 600 nya mäklare klivet ut i arbetslivet och vissa känns bara självklara från dag ett. Känner du någon som är ny i branschen med en fantastisk personlighet och som dessutom säljer bra? Eller är det rentav du? Här bedömer vi både resultat och attityd.
 • Årets Mäklarkontor (1-10 anställda)
  Inom Mäklarbranschen handlar mycket om försäljningssiffror. Priskategorin Årets Mäklarkontor handlar dock mindre om intäkter och mer om stark sammanhållning, en härlig företagskultur eller riktigt bra initiativ. Är du extra stolt över just ditt kontor, över hur ni har det på kontoret eller över något bra som ni har gjort?
 • Årets Mäklarkontor (fler än 11 anställda)
  Inom Mäklarbranschen handlar mycket om försäljningssiffror. Priskategorin Årets Mäklarkontor handlar dock mindre om intäkter och mer om stark sammanhållning, en härlig företagskultur eller riktigt bra initiativ. Är du extra stolt över just ditt kontor, över hur ni har det på kontoret eller över något bra som ni har gjort?

Prestations­priser

I Guldhemmet finns det fyra prestationspriser som inte går att nominera till. Dessa är baserade på vår egen Hemnetstatistik och siffror tagna ur Andelsstatistiken (ett verktyg som ingår i abonnemangstjänsten Hemnet Business). Här kommer vi att utse Årets ...

 • Årets Husmäklare
  Flest antal sålda villor i Sverige under 2020
 • Årets Lägenhetsmäklare
  Flest antal sålda bostadsrätter i Sverige under 2020
 • Årets Toppmäklare
  Högst försäljningsvolym i kronor i Sverige under 2020
 • Årets Mäklarkedja
  Flest antal försäljningar per aktiv mäklare i Sverige under 2020

Bostads­utvecklarpriser

I år har vi ökat upp antalet priskategorier för Bostadsutvecklare från en till tre för att kunna fånga in och uppmärksamma mer av det arbete som görs i branschen. Mer information om de olika kategorierna hittar du nedan:

 • Årets innovation i branschen
  Har ditt företag arbetat med ett initiativ under året som gått? Ett initiativ som som utvecklat den svenska bostadsbranschen till det bättre? Eller ett initiativ som bidrar till någonting bra i världen?
 • Årets Bostadsutvecklare (företag)
  Har ditt företag ett starkt engagemang i att utvecklas i form av miljöarbete, stötta lokala verksamheter och/eller föreningar? Visar ett gediget ansvar gentemot leverantörer och kunder? Anställer personer som annars hade haft svårt att komma in på arbetsmarknaden? Har påverkat politiken till godo för andra företagare i regionen? Arbetar ni dagligen med jämställdhet?
 • Årets Bostadsutvecklare (projekt)

  Innovationsnivå

  Innovation kan innebära tillämpning av digitalisering, ny teknik, nya upphandlingsformer, effektiviserade arbetsmoment, automatiserad uppföljning, minskad resurs- och materialanvändningen eller utvärdering av sitt arbetssätt och sina processer.

  Miljöpåverkan

  Har ni tänkt på hur värmeeffektbehovet, solvärmelasten och energianvändningen ser ut i huset? Eller kring andelen förnybar energi? Hur påverkar stommen och grunden klimatet? Kanske täcker ni även in några av de andra kraven i de 15 indikatorer som Sweden Green Building Council satt ihop.

  Samhällspåverkan

  Corporate Social Responsibility (CSR) handlar om att man som organisation tar ansvar för sin påverkan av omgivningen. På vilket sätt har ni bidragit till ett bättre samhälle genom er verksamhet? Har ni kanske inlett ett samarbete med en hjälporganisation eller hjälpt till att bygga upp något som allmänheten kan nyttja i kommunen där ni verkar?

  Nytänkande för branschen

  Vad gör ni som få eller inga andra gör? Har ni tagit fram något som är nytt för marknaden? Arbetar ni med en framstående arkitekt som har miljö och hållbarhet i fokus eller vill ni stoltsera med ett nytt och häftigt initiativ i något av era projekt? Det finns inga begränsningar här, så tänk brett.

Vad innebär en vinst i Guldhemmet?

 • Ett mässingshus, designat av designbyrån Note Design Studio och skapat av klassiska Skultuna. Endast 12 stycken guldhem kommer att skapas.
 • Ett tjusigt, stort och tungt diplom.
 • Ett socialt media-kit som går att skryta med på dina egna plattformar efter och under galan för att visa att du var nominerad, finalist eller vinnare.
 • Du som är mäklare får även lägga till, på ditt kontaktkort, att du vunnit eller varit finalist i Guldhemmet. Det kommer att synas på alla dina framtida annonser på Hemnet.

Guldhemmets pris

Årets pris i Guldhemmet är designat av designbyrån Note Design Studio och skapat av klassiska Skultuna – hovleverantör och ett av världens äldsta företag. Endast 12 stycken Guldhem kommer att tillverkas och ges till vinnarna i Guldhemmet 2021.